1 червня 2015 р.

Відпочинок і дозвілля школяра

        Успішне навчання потребує здорового відпочинку. Отож, як зробити літо корисним і цікавим для дітей?
        Навчальний рік позаду, але з настанням літніх канікул турбот меншає лише в дітей, тим часом як у батьків їх стає ще більше. Три місяці відпочинку дітей потрібно якось організувати, адже відпустка у батьків у кращому випадку – один місяць. А як діти проведуть ще два, чим їх зайняти, як зробити відпочинок корисним і цікавим?

        Упродовж  навчального року наші діти працюють по 9 – 10 годин на добу – приблизно стільки займають уроки в школі, плюс приготування домашніх завдань, читання, музичні заняття, спортивні тренування тощо. Їхнє навантаження нерідко перевищує робочий день дорослих. І це не може не позначитися на їхньому здоров’ї – відомо, що в більшості дітей є або хронічні захворювання, або якісь функціональні порушення.
       Перше, що можуть і повинні зробити батьки влітку – спробувати зміцнити здоров’я дитини, адже від того, як дитина відпочине, набереться сил за час канікул, багато в чому залежать її працездатність і успішність у навчанні.
 ОРГАНІЗОВУЙТЕ ЛІТО
      Справа звичайна: чекаєш-чекаєш літа, а воно настає завжди несподівано. І вже пізно що-небудь планувати, і тече воно саме по собі, дитина вештається вдома, дратуючи батьків викриками: « Мені ну-удно!».
      Щоб цього не сталося, сядьте разом з нею й складіть план на все літо: два тижні проведеш у міському таборі при школі, ще на три поїдеш у гості до бабусі, потім разом з татком вирушиш на море, а місяць проживеш із мамою на дачі тощо. Немає значення, які саме пункти будуть включені в план, важливо, щоб канікули були якось організовані. Багато сімей складають такі плани разом із сім’ями друзів: три тижні ваша дитина поживе з нашою у нас на дачі, потім обміняємося або вирушимо в тижневий похід тощо.    
 КОМП’ЮТЕР І ТЕЛЕВІЗОР У ВІДСТАВКУ
          Звісно, чудово, якщо у вас є можливість поїхати з дитиною у будинок відпочинку або санаторій, відправити її до заміського табору.
Але якщо все ж таки частину літа їй доведеться провести дома,обговоріть із нею,чим вона буде зайнята,як краще розпланувати час. Докладіть зусиль,щоб дитина не просиджувала цілими днями перед телевізором або комп’ютером. Нехай займається спортом,грає в рухливі ігри на повітрі,збирає моделі-та хіба мало цікавих речей і занять.
    Пам’ятайте,що найбільше діти втомлюються від комп’ютерних ігор,які розраховані на швидкість реакції:усілякі «стрілялки», «бродилки», «доганяли».
    ЛІТО   БЕЗ  НЕБЕЗПЕКИ
           Під час канікул слід обов’язково подбати і про безпеку дитини, особливо якщо вона на якийсь час залишається без нагляду дорослих. Пам’ятайте,що в канікулярний час значно збільшується ризик не лише вуличного,але й побутового травматизму.
      Якщо дитина самостійно вирушає в музей, комп’ютерний клас або до бабусі, обговоріть разом із нею,яким транспортом краще й безпечніше дістатися до місця. Розрахуйте час,переконайтеся,що вона благополучно доїхала.
       Перевірте дитяче спортивне спорядження: самокат, велосипед, роликові ковзани, бадмінтон-усе має бути справним. Переконайтеся,що все гаразд і з екіпіруванням для цих занять-воно має бути зручним та безпечним.
                                      МОРОЗИВА   ДОСХОЧУ
        Улітку батьки незрідка перестають контролювати харчування дітей. І малюки частенько витрачають гроші на розваги,на чипси,морозиво,на газовану воду або на походи в  заклади фаст-фуду. Шлункам дітей це користі не принесе. Їм значно потрібніші молочні,овочеві,фруктові страви,повноцінні сніданки та обіди. Спробуйте зацікавити дитину всілякими кулінарними фантазіями:доручайте їй приготування смачного салату або десерту,залучайте до випічки пирога або запропонуйте приготувати сік із фруктів чи овочів. Водночас можна розповідати про правила здорового харчування.
ДО   ЛІКАРЯ   АЙБОЛИТЬ
       Початок шкільного життя дуже часто викликає в дитини загострення хронічних захворювань. Якщо у вашого сина або дочки є проблеми зі здоров’ям,літо-це якраз та пора,коли можна спокійно зайнятися ними. Упродовж навчального року не так просто знайти час для візиту до лікаря.
       Скористайтеся канікулами,щоб проконсультуватися щодо здоров’я дитини в педіатра,отоларинголога,окуліста,стоматолога,ортопеда або іншого необхідного лікаря-спеціаліста. Не зайвим буде,якщо дитина,яка часто хворіє,пройде курс фізіотерапевтичних процедур,займеться загартовуванням або освоїть вправи для корекції постави.